Search

Story from our Dutch visitors: Een waardevolle week bij Somboon Legacy Foundation

Olifanten en toerisme in Thailand. Een veel besproken en bediscussieerd onderwerp en het laatste woord is daar nog lang niet over gezegd. En dat is goed...

Ik zou bij deze graag ons verhaal, een waardevolle kennismaking, een echte ontmoeting en een les voor het leven met jullie delen.

Wij zijn op reis met onze kinderen ( 8, 11, 13) om te ervaren, te leren, te groeien en een beeld te vormen van de diverse " werelden" die er zijn. Om te zien dat dingen die vanzelfsprekend lijken dat misschien niet zijn, om natuur en cultuur te ontdekken en andere levensstijlen te ervaren.

Terug naar de olifanten:

Alles begon toen onze oudste dochter (toen 12 jaar) een jaar geleden in Nederland een spreekbeurt deed over " dierenuitbuiting" ten behoeve van toerisme en dan met nadruk op olifanten. Al onderzoekend kwam ze al snel tot de ontdekking dat wilde dieren niet van nature, en dus vrijwillig, mensen vermaken. Hun natuurlijke gedrag is levensgevaarlijk voor de mens. Oke dat klonk logisch... toen ging ze verder op onderzoek naar de technieken die gebruikt worden om een olifant "tam" te maken en dat was schokkend. De welbekende payaan ceremonie waarbij een jong olifantje zo wordt gepijnigd dat hij de rest van zijn leven bang en onderdanig is. Onze dochter (en wij allemaal natuurlijk) vond het vreselijk om te zien en wist meteen: Dit mag niet gebeuren: Een dier zo laten lijden ten behoeve van vermaak van "onwetende toeristen". Bij het voorbereiden van haar spreekbeurt onderzocht ze van alles en wilde graag dat haar klasgenoten dit wisten en dan vanuit die kennis ook zelf nooit een olifant zouden gaan rijden.

De spreekbeurt ging fantastisch, vanuit haar opgedane kennis over het onderwerp en haar gevoel erbij wist onze dochter de klas te boeien. Dat was indrukwekkend en het gevoel daarmee iets waardevols te hebben gedaan was groots.

Dat voelde goed en proefde maar meer. We wilden voor en tijdens onze aankomende reis naar Thailand meer te weten komen. Tevens was het gevoel ontstaan iets te willen doen rondom dit onderwerp. Iets te betekenen om het verhaal te delen of te helpen op een plek waar ze (oude) olifanten opvangen. Hoe en wat wisten we niet meteen.

Na een volgende korte zoektocht kwamen we erachter dat het idee van op olifanten willen rijden bij meer mensen vraagtekens oproept en er op dat gebied al een verandering gaande is in het aanbod in Thailand. Je kan niet overal meer op olifanten rijden (wordt ook afgeraden door de Lonely Planet bijvoorbeeld). Een nieuw fenomeen heeft zich ontwikkeld: "elephant sanctuary's" Dit zijn opvang organisaties waar olifanten die in gevangenschap leven een fijne oude dag wordt aangeboden en je mag er niet op rijden maar wel wassen, voeren, badderen, insmeren met modder etc. Dit klinkt in eerste instantie leuk natuurlijk maar wat we er precies van vinden weten we nog niet.

Al snel komen we erachter dat er een 2-deling is in plekken waar het zogezegd "goed geregeld" is en plekken waar het er voor de schermen aardig uit lijkt te zien maar de omstandigheden voor de olifanten achter de schermen (en voor de oplettende toerist zeker ook zichtbaar) nog steeds vreselijk zijn.

Oke als toeristen geen olifanten meer willen rijden wordt hier natuurlijk op ingespeeld met een nieuw aanbod om geld te verdienen. Logisch.

Sommige mensen vinden deze nieuwe vorm van olifanten toerisme prima want de dieren wordt geen zichtbaar leed aangedaan maar we lezen ook over bezwaren omdat een wild dier als een olifant nog steeds veel moet ondergaan en doen wat niet passend is bij een wild dier en dus zijn natuurlijke gedrag. In hoeverre komt dit dan ten goede van hun welzijn. Al zoekende naar den plek waar we in Thailand heen willen gaan in onze wens iets " goeds" te doen rondom dit onderwerp komen een nieuwe term tegen " hands -off toerism".

Via Facebook krijgen we een tip voor een nieuwe stichting: "Somboon Legacy Foundation". Deze stichting heeft educatie als missie en strijd voor het welzijn van olifanten in gevangenschap en staat voor 100% handsoff olifanten toerisme.

Oke dat trekt onze aandacht, we leggen contact en direct krijgen we antwoord van de 2 enthousiaste oprichters Manouk en Agnes. Het blijken 2 Nederlandse dames te zijn en onze interesse wordt zeer warm ontvangen.

We chatten appen, videobellen, bekijken video's omtrent het onderwerp en al snel wordt ons plaatje compleet. Openstaande vragen worden beantwoord en daar ontstaat onze drive om met ons gezin bij te willen dragen aan hun mooie lijfspreuk: " Speak for them who have no voice "

Over dit onderwerp moet gepraat worden, vanuit kennis kun je keuzes maken waar je achter staat. Onwetendheid heeft in dit geval het schrijnende resultaat dat olifanten een leven lang pijn, vernedering en onderdrukking ondergaan. Wij staan erachter dat dit zou moeten stoppen en dat educatie van jong en oud hierin belangrijk is snappen we volledig.

Agnes en Manouk geven aan dat wij als gezin wellicht een bijdrage kunnen leveren aan een educatie programma gericht op kinderen en dat lijkt ons een schot in de roos. Thuis brainstormen we al over 1 en ander en hebben we regelmatig contact met Agnes en Manouk.

Op 2 Juni vertrekken wij met backpacks naar Thailand en op 7 Juni arriveren we bij Somboon Legacy Foundation.

Er wacht ons direct een warm welkom en een onvergetelijke week.

Nee we hebben geen olifanten aangeraakt, er niet op gereden, ze niet gewassen en niet gevoerd.... en toch hebben we een ervaring voor het leven.

Onze kinderen zijn blij met alles wat ze hebben geleerd en gedaan. We hebben genoten van de missie en de liefde waarmee deze fantastische mensen hun stichting runnen. Vanuit hun ervaring in het olifanten toerisme besloten dat het anders kan en moet en daar hun levenswerk van maken, as we speak zetten zij zich in voor het welzijn van olifanten in gevangenschap. Een eye opener voor ons:

Er zijn nou eenmaal olifanten die in gevangenschap (moeten) leven en dat kost veel geld. Dat geld moet ergens vandaan komen. Toeristen betalen geld voor ervaringen met olifanten en dat geld is voor de verzorging van olifanten dus nodig... Tja de vraag van de toersit is dus heel belangrijk hierin.... dat maakt sense. Somboon vond dat olifanten niet de dupe moeten zijn van de wens van de " onwetende" toerist...zij investeren in toerisme waarbij geen enkele dwang en onderdrukking komt kijken. . Een plek waarbij je leert over de olifant, het dier waar je zo dol op bent en..... de reden waarom je ze niet aan moet willen raken. Van een afstand genieten van deze olifanten met al hun krachten, karakter en eigenschappen. Want ja deze dieren hebben zoveel in huis, een karakter en emoties maar die moeten uiteschakeld worden voor de veiligheid van de toerist. Somboon verteld je hun visie, een heel eerlijk verhaal. Een verhaal waarvan je hoopt dat het anders was en niet van deze tijd... helaas is het schrijnende verhaal van olifanten in toeristensector echt en juist dit verhaal mag en moet eerlijk verteld worden...

Enorm leerzaam is de rondleiding in het educatieve museum, heel interactief en super leuk voor kinderen. Daarnaast super leuk om een letterlijk handje te helpen bij alle " werkzaamheden achter de schermen " die komen kijken bij verzorging van olifanten in gevangenschap. Sticky Rice koken, bananenblad hakken en van een afstand zien hoe Malee en Komoon ze heerlijk opeten. Het dagelijkse badderen bij de rivier is prachtig oo te aanschouwen. Wij bleven langer en hielpen met het nachtverblijf schoonmaken, fruitsalade maken, bamboo planten, poopaper ( ja je leest het goed, papier van olifantenpoep) maken en nog veel meer. We hebben geleerd dat helaas veel olifanten om diverse redenen nou eenmaal niet (meer) in het wild kunnen leven. We leerden over het effect op olifanten van alles wat erbij komt kijken als wij ze willen aanraken. We wisten al dat we er niet op wilde rijden maar alle nieuwe inzichten maken dat wij met trots ambassadeurs zijn geworden van deze hands off sanctuary. Wij staan er volledig achtet dat die fantastisch krachtige en mooie dieren een waardig bestaan verdienen... Samen hebben we veel gebrainstormd en materiaal ontwikkeld voor een educatie programma voor kinderen. Zij zijn immers de toekomst....

Er zit veel meer "verhaal" achter olifanten toerisme en als je meer wilt weten kun je ons of uiteraard de dames van Somboon Legacy Foundation al je vragen stellen.

Dus ga of ben je in Thailand en heb je liefde voor olifanten, uit liefde zou je ze aan willen raken maar.... uit liefde: bekijk ze in het wild of ga op afstand op bezoek bij Malee en Komoon!

Hun verhaal zal je hart vullen en je een waardevolle ervaring geven met alle uitleg in het Nederlands. Dat is ook nog eens super fijn voor kinderen.

Veel liefs familie van Zeeland

349 views0 comments